lauantai 14. kesäkuuta 2014

Versailles

Pikainen pyrähdys Pariisiin 20 v. hääpäivän merkeissä antoi mahdollisuuden päästä käymään yhdessä maailman ehkä kuuluisimmassa puutarhassa, Versaillesissa.
Päivä Versaillesissa oli sateinen mutta ihmisiä ei onneksi ollut niin pahasti ruuhkaksi asti kuin olimme etukäteen kuulleet ja pelänneet. Joka puolella palatsia ja puutarhaa pystyi liikkumaan ja katselemaan omaan tahtiin. Ja katseltavaahan Versaillesissa totisesti riittää.
Sisällä palatsissa sanat loppuivat kesken, ja sama täytyy todeta puutarhasta. Sen mittakaava on aivan mieletön, koko yli 800 hehtaaria ja välimatkat kilometrejä. Puutarhassa liikkumista helpottavat onneksi erilaiset kulkupelit: minijunat ja golfautot. Molempia oli pakko kokeilla, koska kilometrejä oli tullut muutenkin talsittua liikaa. Myös kanaalissa soutamista olisi voinut kokeilla mutta sen jätimme tällä kertaa muille.
Versailles´n puutarha on rakennettu käytävistä, akseleista, muotoonleikatuista puista...


Patsaista...Ruukussa kasvavista sitruspuista...
Leikatuista valkopyökkirivistöistä...
Mutta ennen kaikkea suihkulähteistä ja muista vesielementeistä... Alla Le Bosquet de la Salle de Bal, viimeisin koko puutarhan isän, André Le Nôtren, huikeista ideoista. 
Voi vain kuvitella, kuinka vaikuttava näky on, kun vesi suihkuaa, kimaltelee ja pisaroi tässä sekä kaikissa muissa suihkulähteissä ja kanaaleissa.

Siellä täällä kierrellessä muotoonleikattujen puiden reunustamilla käytävillä saattoi törmätä ruusuihin, ja joissain "metsissä" näkyi kukkivan jasmikkeita mutta muutoin ei kukkia juurikaan näkynyt parterreja lukuunottamatta.
Tällaisilla  pieniruutuisilla aidoilla oli reunustettu myös leikattuja pensasaitoja. Ne näyttivät erityisen viehättäviltä. Hauska idea omaankin puutarhaan. Hmm...
Ja tietenkin oli pakko käväistä puutarhakaupassa, La Boutique des Jardinsissa. Sieltä ostin kasvihuoneeseen pienen haravanmuotoisen lämpömittarin muistoksi ihanasta päivästä tässä maailman kauneimmassa muotopuutarhassa. 
Linkki Versaillesin virallisille kotisivuille löytyy oikean laidan Ideoita ja inspiraatioita -listalta.

Ensi postauksessa Marie Antoinetten Petit Trianon.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti