keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Ruusu on ruusu on ruusu


Suomen kesä on lyhyt mutta vähäluminen, niinhän sitä tavataan sanoa. Viime talvet ovat puolestaan täällä ykkösvyöhykkeellä olleet poikkeuksellisen runsaslumisia, mikä on ollut hieno juttu joillekin aremmille kasveille, mm. ruusuille. Onhan lumi mitä parhain talvisuoja pakkasta vastaan. 


Lunta kummempaa talvisuojaa en ruusuille enää käytäkään. Muutama vuosi sitten suojasin ruusut hellästi pakkaspeitteillä, tarkasti ohjeiden mukaan. Keväällä suojahuppujen alta paljastuivat lyhyeksi kalutut, kuivat rangat. Myyrillä oli ollut lämpimät pippalot peitteiden suojissa!
Bonica 82


Terassin muurilla kasvavat Bonica 82 -ruusut eivät ennenkään ole pettäneet mutta tänä kesänä niiden kukinto on todella runsas, ehkä juuri hyvän talven jäljiltä. Kukkia on niin paljon, etteivät varret jaksa kannatella kaikkien painoa. Olenkin keräillyt katkenneita oksia maljakkoon sisälle. Olen myös poistanut lakastuneita kukintoja, mikä säästää energiaa nupuille sekä edistää ja jatkaa ruusun kukintaa. Vanha ja hyväksi havaittu kikka, joka todella toimii!


Bonica 82 -ruusujen lisäksi puutarhassamme kasvavat:Viiniruusu eli Rosa Lübecker Rotspon - ryhmäruusu
nimensä mukaisesti viininpunaiset kukat kuin samettia

Leonardo da Vinci - ryhmäruusu
kukat vaaleanpunaiset


Neidon punastus eli Maiden´s Blush
(tunnetaan myös nimellä Nymfin reisi, Cuisse de Nymphe) - neidonruusu
kukat vaaleanpunaiset


Snow Pavement - Rosa Rugosa
lehdistö harmaanvihreä, vaaleanpunaiset kukat
taittuvat sini-harmaaseen


Louise Bugnet - tarhakurtturuusu
nuput puna-valkoiset, kukat valkoiset


New Dawn - köynnösruusu
kukat vaaleanpunaiset
Flammentantz - köynnösruusu
kukat tummanpunaiset


Edellisten lisäksi puutarhassamme kasvavat:
maantieruusu (Rosa Rugosa?), reunustaa pihatietä, tyytyy vähään ja tunkee läpi vaikka asfaltista, siemenistä saa hyvää kutituspulveria...


yksi nimetön, ilmeisesti joku tarhakurtturuusu tai sen sukulainen
Pohjantähti - köynnösruusu, ihana ja yllättävä jäännös aiemmin poistetusta köynnöksestä, kestävä ja kaunis mutta jumalattoman piikkinen!


Rosa Glauca eli punalehtiruusu, edellisen veroinen yllätys, versonut ilmeisesti lintujen kuljettamasta siemenestä
PS otsikko on lainaa Gertrud Steinilta

2 kommenttia:

  1. Onpa ihania ruusuja sinulla ja montaa lajia! Leonardo da Vinci on mun suosikki! :)

    Minun hoidossa ruusut eivät oikein menesty. Tällä hetkellä pihasta löytyy vain kolmea lajia, juhannus- ja suviruusu, sekä Martin Frobisher! Joista tuo viimeinen on silleen lähes kuollut talven jäljiltä ja puskee itsensä kesän aikan n. 60 cm korkeaksi pikkupuskaksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tillariina! Ruusut osaavat tosiaan olla konstikkaita. Milloin iskee härmä, vuosisadan myyrätalvi, kirvat, kuivuus tmv. Mutta kuitenkin sitä joka vuosi haluaa uskoa, että kyllä ne tänä kesänä kukoistavat... Da Vinci on kyllä varma kukkija eikä pelästy pienistä.

    Kommenttisi muistutti, että kasvaahan meidänkin pihalla juhannusruusu. Edelliset asukkaat ovat sen aikoinaan istuttaneet mutta sellaiseen nurkkaukseen, että sitä pitää varta vasten mennä aina katsomaan. Kummasti se jaksaa kyllä kukkia varjossakin!

    VastaaPoista