torstai 17. heinäkuuta 2014

Allaspuutarha

Aikaisin aamulla auringonvalo siivilöityy allaspuutarhaan sireenilehdistön läpi...

... paljastaa yökasteen japaninverivaahteran lehdillä...

... ja läpivalaisee kiinanpioni ´Duchess de Nemourin´ valkeat kukat.

Varhainen, kaunis aamu sekä eilinen urakointi allaspuutarhassa innoittivat kuvaamaan tätä puutarhamme pientä nurkkausta, joka tuppaa välillä jäämään unohduksiin. Pöydästä ja tuoleista huolimatta siellä ei tule istuskeltua eikä muutenkaan vietettyä aikaa.

Suojainen, noin viidenkymmenen neliön kokoinen allaspuutarha sijoittuu  tonttimme takaosaan. Se rajautuu kahdelta reunalta taloon ja varastoon. Naapurin puolelle suojaa antavat vanhat sireenit ja aidat: naapurin puuaita sekä oma leikattu tuija-aitamme. Takaosa avautuu rakentumattomalle pellolle, josta allaspuutarhan erottaa avo-oja. Onneksi tuulensuojana kasvaa pari mäntyä ja vanha orapihlaja-aita.


Allaspuutarhan pikkupöytää koristavat tänä kesänä hoitokukat. Kuvaan ojentuu mukaan myös sirotuomipihlajan oksa marjoineen.
´Duchess de Nemourin´ valkoiset kukat ja japaninverivaahteran punaiset lehdet erottuvat muuten niin pelkistetyn vihreästä matosta. Etualalla syysmaksaruohon kukinta odottaa vielä vuoroaan.


Kuunliljat kurottavat kohti allasta.
Puutarhan hoidon helpottamiseksi allaspuutarhaan on valittu pääasiassa havuja ja melkein itsekseen toimeentulevia lehtiperennoja. Pioni, kevätvihma ja pikkutöyhtöangervo ovat muutoin ainoita perennoja. Keväällä väriloistoa tarjoavat vanhat sireenit sekä sirotuomipihlaja. Loppukesästä pylvästä koristaa muutama kärhö.


Allaspuutarhan kruunaamaton kuningatar on minusta tämä äidiltä saatu nimetön kuunlilja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti