keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Louhisaari

Vihdoinkin toteutui kauan suunniteltu vierailu Louhisaaren kartanolinnaan, Marsalkka Mannerheimin syntymäkotiin! 

Puukujan päässä...

... kunniapihan ympärille sijoittuvien
päärakennuksen ja sivurakennusten
muodostama kokonaisuus on vaikuttava.


Itse linna historiallisine interiööreineen hurmaa taatusti jokaisen Suomen historiasta ja sisustamisesta kiinnostuneen. Linnan juhlasali alkuperäisine 1600-luvun kattomaalauksineen, pirunkamari 1700-luvun maalattuine tapetteineen puhumattakaan 1860-luvun asussa olevasta makuukamarista, jossa Suomen Marsalkka perimätiedon mukaan on syntynyt, ja ylipäänsä koko kokonaisuus... Voi, mikä harvinainen helmi itse linna onkaan!
Puutarhassa sen sijaan vanhoista ajoista muistuttavat suuret linjat ovat tallella vaikka muuten siellä toteutuvatkin mitä suurimmassa määrin 1960-luvun ennallistamissuunnitelman ohjenuorana toimineet käytännöllisyys ja helppohoitoisuus.
Nurmikko ja hiekkakäytävät linnan välittömässä läheisyydessä, kauempana villiintynyttä puistoa ja kas, siinäpä englantilainen maisemapuutarha!

Mutta ei siitä sen enempää...
Louhisaaren puutarhasta tiedetään, että 1600-luvun alkupuolella siellä on ollut kirsikkapuutarha. Sata vuotta myöhemmin silloinen isäntä, Herman Fleming, istututti 200 mulperipuuntainta tavoitteenaan silkkiperhosten kasvatus!

1700-luvulla kartanon eteläpuolella sijaitsi korkean lankkuaidan ympäröimänä säännöllisiin kortteleihin jaettu puutarha, jossa kasvoi omenapuita, karviais- ja herukkapensaita sekä parsaa. Puutarhassa sijaitsi myös huvimaja ja lampi sekä mahdollisesti ruutanalammikko.

Louhisaaren siirryttyä Mannerheim-suvun omistukseen puistoa laajennettiin ja se muutettiin 1800-luvun puutarhatyylin mukaisesti englantilaiseksi maisemapuistoksi. Käytännön puutarhatöistä vastasi 43 vuoden ajan sama puutarhurimestari.

Leikkimökki Mannerheimien ajalta 1800-luvulta.
Täällä pikkuinen Carl Gustav Emilkin on leikkinyt.

Puutarhurin työvälineitä kaakkoisessa sivurakennuksessa.


Vuonna 1874 silloinen isäntä Carl Robert Mannerheim tilasi uuden puutarhasuunnitelman turkulaiselta Paludan & Stenius -suunnittelutoimistolta. Suunnitelman mukaisia muutostöitä toteutettiin, mm. lisättiin uusia kukkaistutuksia mutta vuosisadan alun suuret linjat säilytettiin. 1880- ja -90-luvuilla puutarhaan hankittiin suuria määriä taimia ja siemeniä.


Puutarhasuunnitelma vuodelta 1874.
Suunnitelman mukaisesti kokonaisuutta ajanmukaistettiin
uusilla kukkaistutuksilla 1870- ja -80-luvuilla. 

Merikylpylä valmistui 1825 Louhisaaren rantaan silloiselle meren rantaviivalle.

Myöhemmin varsinkin päärakennuksesta kauempana olevien puiston osien on annettu villiintyä. 

Kokonaisuutena Louhisaari on kuitenkin kertakaikkisen ihana paikka, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen! 

Museoviraston sivuilta löytyy Louhisaaresta lisätietoa sitä kaipaaville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti