maanantai 23. huhtikuuta 2012

Perguleita ja bermudan kolmioita

Kaikenlaisia rakenteita tulee puutarhaan suunniteltua. Intoa ja ideoita riittää enemmän kuin taitoa, joten rakentamisessa on turvauduttava komeampaan sukupuoleen. Onneksi lähipiiristä on löytynyt miehiä, joilla vasara pysyy kädessä. 


Sitä en tosin mene vannomaan, että rakentajat olisivat aina yhtä innokkaita toteuttamaan uusia ideoita kuin minä. Vai mitä pitäisi tuumia nimityksistä, joita he käyttävät alati uusista pergoloista ja köynnöstuista: pergule, bermudan kolmio ja poraustorni? 


Yksi puutarhan perguleista.


Bermudan kolmio


Poraustorni
Rakkailla lapsilla on monta nimeä...

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Viimeiset lumet

Vielä on lunta vähän jäljellä. Talon länsisivustalta lumi sulaa aina viimeisenä. Seinän viereen kasaantuu talvisin toista metriä korkea lumikinos. Katolta tippuvan lumen lisäksi kasaan lapioidaan lumet seinän viereiseltä käytävältä. Muualta pihalla lumet ovat jo sulaneet kokonaan pois.

Kohta nämäkin ovat menneen talven lumia.

Matalalta paistava ilta-aurinko loi hauskoja varjoja jalavasta ja grillikatoksesta.




Hyvää tulevaa viikkoa!

lauantai 21. huhtikuuta 2012

Taidolla vai tuurilla?

Puutarhailua ei kannata ottaa vakavasti. Hermo vain menisi, jos jäisi suremaan surkeita sääoloja, rouskuttavia rusakoita ja yllättäviä yöpakkasia. Nämäkin kaikki on viime viikkoina koettu.


Jätin Turun messuilta ostetut jouluruusut yöksi ulos, vaikka oli luvattu kylmiä öitä. Olin vakuuttunut, että pieni pakkanen ei niitä hallaharson alla hätkäyttäisi. Huonoa tuuria oli kuitenkin matkassa ja lämpötila laski pahimmillaan miinus 10 asteeseen. Tulos: kaksi jouluruusua kolmesta nuupahti. Vastineeksi puutarhan ensimmäinen, heisiangervon juurella kasvava jouluruusu yllätti iloisesti kukkanupuilla! Täytyy toivoa, että nuupahtaneet messujouluruusutkin piristyvät, kunhan saan ne istutettua oikeasti maahan.


Ja blogin nimi oli...?
9-v. muistutti, että olisi kannattanut nimetä
blogi hänen ehdotuksensa mukaisesti.


Historian havinaa: ensimmäinen jouluruusu
alkaa kukkia ensimmäistä kertaa.


Iloinen yllätys oli myös huomata, että viime keväänä istutettu Itoh-hybridipioni on selvinnyt hengissä vaikka kasvualusta oli vielä viikko sitten lumien sulettua yhtä suurta lammikkoa. Hoito-ohjeissahan aina mainitaan liikamärkyys pionien hyvinvoinnin suurimmaksi uhaksi.


Itoh-hybridi on puuvartisen ja ruohovartisen pionin risteytys.
Tämä yksilö on nimeltään First Arrival.


Roppakaupalla on tuuria ollut matkassa alla näkyvällä unikonalulla, ensimmäisellä  eloon jääneellä siementaimellani. Raukka on unohdettuna nököttänyt koko vuoden  terassimuurilla ja uhmannut sateita, jäätä ja yöpakkasia.




Krookukset kuuluvat rusakon ruokavalioon. Tämä todentui taas tänä keväänä.


Rusakoiden jokakeväinen herkku.

Täytyy kaivaa chili- ja valkopippurit esiin niin saa töpöhäntä kunnolla maustettua purtavaa ja tajuaa siirtyä muihin murkinoihin. Pippurit ovat ainakin aiemmin auttaneet.

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Eloa näkyvissä

Ensimmäinen aidosti lämmin päivä! Haravointia, kuopsuttelua, oksien keräilyä ja leikkaamista. Lampsimista pihan ympäri ja ihmettelyä. Silmuja pukkaa esiin sieltä täältä vaikka luntakin on vielä jonkin verran jäljellä. 

Terassimuurilla kasvava alppikärhö on selvinnyt hengissä.

Kevätesikolla pitää kiirettä, että ehtii
kukkaan ensimmäisten joukossa.

Tuoksuköynnöskuusaman lehdet ovat
jo melkein auenneet.

Akileijan herkullisen punaiset versot
erottuvat hyvin ympäristöstä.

Syysleimukin nousee ensimmäisten joukossa
vaikka kukkii vasta elo - syyskuussa.

Köynnösruusu Flammentanz selvisi ensimmäisestä talvesta.
Silmuja on säilynyt lähes koko varren mitalta. Jippii!

Kevään ja kasvun ihme jaksaa ällistyttää joka vuosi.

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Pionihulluutta ja perennapärinää

Kasvien(kin) suhteen olen kaikkiruokainen. Tuppaan hankkimaan kasveja, jotka kulloinkin sattuvat silmää miellyttämään ilman sen suurempaa suunnitelmallisuutta. Laadun lisäksi myös määrä on vähän hakusessa. Vaikka penkit ennestäänkin pursuavat perennaa ja pensasta niin hällä väliä. Aina joukkoon yksi uusi kasvi mahtuu. Ja joskus useampikin. Tänä keväänä haaviin on jo tarttunut muutamia pioneja ja perennoja.


Pioneja olen aiemminkin tilannut Pionien kodista. Toimitus on aina onnistunut hyvin ja juurakot ovat olleet moitteettomia. Tällä kertaa ihastuin neljään kiinanpioniin: White Sarah Bernhardiin, Hot Chocolateen, Green Haloon ja Elsa Sassiin (kuvat alla lainattu Pionien kodin nettisivuilta).


Kiinanpioni White Sarah Bernhard.


Kiinanpioni Hot Chocolate.


Kiinanpioni Green Halo.


Kiinanpioni Elsa Sass.


Viherpeukaloilta löysin joitakin herkkuperennoja: Alppipiikkiputkia, Isoidänunikoita, Isotähtiputkia (Venice), Kyläkurjenpolvia (Double Jewel), Tähkäesikoita ja Tarhaidänunikoita (Pink Pearl). Kuvat lainasin Viherpeukaloiden sivuilta.


Alppipiikkiputki


Isoidänunikko


Isotähtiputki Venice
Kyläkurjenpolvi Double Jewel


Tähkäesikko


Tarhaidänunikko Pink Pearl

Näille kaikille pitäisi löytyä hyvä paikka juurtua ja kasvaa. Onneksi viime kesältä on vielä multaa jäljellä iso kasa. Jos vaikka joutuu lapiohommiin ja uuden penkin tekoon...

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Pientä alkulämmittelyä ja kukas se siellä asuu?

Voi tätä riemua, kun tänäänkin pääsi pihatöiden makuun! Oksien ja risujen keräily lehmusten juurelta kävi alkuverryttelystä tulevalle puutarhastelulle.


Meidän seitsemää lehmusta vaivaa lehtipuun koro (muistaakseni se on taudin nimi), minkä vuoksi niiden oksia lahoaa ja tippuu alas tasaiseen tahtiin. Siivoamista siis riittää vuoden ympäri.



Lehdettömään aikaan lehmukset näyttävät lähinnä kummituspuilta. Aikoinaan pyysin arboristin  selvittämään, onko niille mitään tehtävissä, kun pöllömpikin näki, että jotain on vialla. Arboristi antoi kaksi vaihtoehtoa: korvataan puut uusilla tai tehdään oksistolle perusteellinen leikkaus. Koska ensimmäinen vaihtoehto ei meidän mielestä tullut kysymykseenkään ja toinen olisi maksanut maltaita, päädyimme nykyiseen tilanteeseen. Eli emme tehneet niille mitään. Hyvin ovat puut joka vuosi kasvaneet ja vihertyneet vaikka parin runkokin on ontto.

Kukas se täällä asuu?


Sottaisista jäljistä päätellen veikkaisin koloa mustarastaan yömajaksi.

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Toiveikasta pääsiäistä

Ensimmäiset orvokit on istutettu, omenapuu leikattu ja terassikahvit juotu. Pakko uskoa, kyllä kevät on jo nurkan takana.


Pienet orvokinalut amppeleissa.
Pallotuijat näyttävät vielä vähän räjähtäneiltä
mutta pörhistyvät kyllä kesän mittaan.
Ne ovat viihtyneet ruukuissa läpi talven jo monta vuotta.

Kaivoin varastosta suuren ruukun sisäänkäyntiä koristamaan.
Löytävätköhän linnut pienen vesialtaan?

 
Tuija on viihtynyt terassin nurkan puolivarjossa
jo useamman vuoden.
Juurelleen se saa aina kausikukkia.
Nämä narsissit vaihtuvat myöhemmin kesäkukiksi.

perjantai 6. huhtikuuta 2012

Sitkeitä sissejä

Ensimmäisen kerran elämässäni sain pelargonian säilymään hengissä talven yli. Tai itse asiassa kaksi pelargoniaa, joista toinen on Mårbacka ja toinen... joku muu. Samaan ruukkuun istutetut pelargoniat selvisivät hengissä ei minun niihin kohdistaman hellän hoidon vuoksi vaan pikemmin siitä huolimatta. 


Nostin ruukun syksyllä sisälle ja silloin tällöin talven aikana heitin paakuille vettä. Helmi - maaliskuun vaihteessa leikkasin muutaman kuivahtaneen oksan pois ja vähän jopa rohkenin lyhentää pidemmäksi venähtäneitä latvoja. Molemmat pelargoniat ovat kasvattaneet lehtiä ihan reippaasti ja nyt jännittää, milloin ensimmäiset nuput ilmestyvät vai kukkivatko ne lainkaan.


Sitkeät sissit.


Ylpeä olen myös siitä, että maltoin säilyttää toissa joulun amaryllikset enkä heitttänyt niitä pois kukkien kuihduttua. Nyt nekin alkoivat kasvattaa uusia lehtiä ja minua viisaammat osasivat kertoa, että kukkiakin olisi odotettavissa.  




Tällainen hengissä säilymisen ihme on ehkä pieni askel todelliselle viherpeukalolle mutta valtava harppaus allekirjoittaneelle hörhölle. Kaiken kertonee se, että rakas 9-v. ehdotti blogilleni nimeä Kuolleet kukat.

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Tunnelmia Tanskan maalta

Takatalvi yllätti autoilijat ja puutarhahörhöt. Lumi peitti maan ja kasvit valkoiseen vaippaansa. Terassin muurilla valkokartiokuuset saivat lumihunnun yllensä ja mieskin pääsi jälleen lumitöihin. 


Luonnolle kun ei puutarhahörhökään mitään voi, täytyy vain tyytyä haaveilemaan ja muistelemaan viime kesää. Kesän matka suuntautui Tanskaan ja siellä Legolandiin, Tivoliin ja muihin lapsellisten tärkeisiin kohteisiin. Onneksi sentään hörhö sai äänensä kuuluville ja hyvissä ajoin etukäteen aloitetun pehmityksen ja kiristyksen tuloksena muut perheenjäsenet suostuivat (1-4) ajatukseen vierailla Anne Justin puutarhassa.


Haven i Hune - puksipuuporeamme


Anne Justin puutarha vei sydämeni kertalaakista, kun muutama vuosi sitten (vai onko siitä jo mennyt enemmän aikaa?) jumituin tämän tanskalaisen puutarhaohjelman pariin. Sarja oli nimeltään Haven i Hune, suomeksi Iloa puutarhaan, tai jotain sinne päin.


Haven i Hune - muotoon leikatut marjakuuset.


Sarjan ohjelmat olivat herkullinen sekoitus kauneutta, tunnelmia ja käytännön ohjeita. Emäntänä hääri sympaattisen oloinen Anne Just ja suurin osa ohjelmaa oli kuvattu hänen puutarhassaan. Kaikkien hörhöjen iloksi puutarha on avoinna ja sinne pääsee kyläilemään kuka vain.




Anne Justin puutarhaan pääsee tutustumaan oikean laidan Haven i Hune -linkistä. Anneen ja hänen puutarhaansa viittaa muuten usein toinen tunnettu tanskalainen puutarhuri Claus Dalby.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Hankintoja tulevalle puutarhakaudelle

Pääsisipä jo tositoimiin! Pahenevan puutarhakuumeen yksi selkeä ja näkyvä oire on, että alan hamstrata kaikenlaista tavaraa ja tarviketta varastoon. Tulevaan kauteenhan tulee ehdottomasti valmistautua huolella. Eikä haittaa vaikka narua, hanskoja ja työkaluja on jo ennestään varastot pullollaan. Aina näille uusillekin käyttöä löytyy.




Secret gardenin verkkokaupasta laatikko siemenpusseille
sekä muuten vaan kaunis kori vaikka kukkasipuleille.



Käsineet ja voikukkarauta Turun Kevätpuutarha-
messuilta Secret gardenin osastolta.




Ihanan kulahtaneita ja kovia kokeneen
näköisiä saviruukkuja sekä naruteline Plantagenista.

Sokerina pohjalla jouluruusuja Turun messuilta.





Puutarhassani kasvaa jouluruusuja ennestäänkin pari kappaletta. Toinen on kasvanut kokoa heisiangervopensaikon juurella jo useamman vuoden mutta ei kertaakaan ole kukkinut. Liekö liian varjoisassa paikassa. Toisen istutin kaksi vuotta sitten ja se kukki todella mahtavasti viime keväänä sekä yllättäen vielä viime joulun alla. Todellinen jouluruusu!